luni, 14 iunie 2010

Luna Rageb


În numele lui Allah, Cel Milostiv, Îndurător

Toată mulțumirea și lauda sunt pentru Allah, iar pacea și binecuvântarile fie asupra Trimisului Lui!

Rageb رجب este una dintre lunile sacre (Zul-qi’dah, Zul-Hijjeh, Rageb si Muharram); în timpul lunii Rageb a avut loc miracolul Al-Israa și Al-Miraj, eveniment care ne amintește despre importanța locurilor sacre din teritoriile ocupate palestiniene.

Mai marele savant musulman Șeikh Ahmed Aș-Șarabasi, profesor în dogmă și filosofie islamică la Universitatea Al-Azhar, a spus:

Luna Rageb este una dintre lunile calendarului lunar Hijri si arab. Cuvântul rageb رجب derivă de la cuvântul tejriyb, care, in liumba arabă, desemnează glorificarea. Motivul numirii ei astfel ar putea fi respectul deosebit pe care îl aveau arabii față această lună.

Luna sfântă Rageb

Luna Rageb mai este numită și Rageb-ul Haram (ceea ce înseamnă Rageb-ul Sfânt), pentru că ea este una dintre lunile sfinte în care este interzisă lupta. Aceasta era o practică tradițională de generații întregi. Coranul cel Nobil face referiri la lunile sfinte în Surat At-Tawbah, în care Allah Preaînaltul spune:

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنْفُسَكُمْ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكِينَ كَافَّةً كَمَا

"Numarul lunilor de la Allah este de douasprezece luni, in Cartea lui Allah, din ziua cand El a facut cerurile si pamantul. Patru dintre ele sunt sfinte. Aceasta este religia cea dreapta. Si nu savarsiti in timpul lor nedreptate impotriva sufletelor voastre [...]" 9:36

Aceste luni sfinte sunt Zul-qidah, Zul-Hijjeh, Muharram și Rageb. De aceea Trimisul lui Allah spune: Timpul a revenit la forma lui originală pe care a avut-o atunci când Allah a creat cerurile și pământul. Anul are douăsprezece luni dintre care patru sunt sfinte: trei se succed, și anume: Zul-qi’dah, Zul-hijjeh și Muharram, iar [a patra] Rageb [a tribului] Mudar, care este între Jumada [As-Saani] și Șa’ban.

Luna Rageb este numită de asemenea Rageb-ul singuratic (Rageb-ul Fard) pentru că se separă de celelalte trei luni sfinte care sunt succesive (Dhul-Qi`dah, Dhul-Hijjah and Muharram); Rageb urmează abia după cinci luni.


Rageb are și un alt nume - Rageb Mudar – conform unui hadis în care Profetul (salleAllahu aleyhi wa sellem) a spus: […] iar [a patra] Rageb [a tribului] Mudar, care este între Jumada [As-Saani] și Șa’ban. Mudar este un trib arab, iar Rageb este numit după el, pentru că acel trib acorda un respect deosebit acestei luni și îi proteja sfințenia.

Luna călătoriei nocturne și a înălțării (Al-Israa' și Al-Mi`raj)


Rajab a fost martoră a evenimentului Al-Israa' și Al-Mi`raj, miraculoasa călătorie nocturnă a Profetului și ascensiunea lui deasupra cerurilor, cu care Allah Preaînaltul l-a onorat pe Profetul Muhammed. În legătură cu această călătorie, Allah Preaînaltul spune:

سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

" Marire Celui care l-a dus pe robul Sau in timpul unei nopti de la Moscheea Al-Haram la Moscheea Al-Aqsa, a carei imprejmuire am binecuvantat-o,ca sa-I aratam din semnele Noastre. El este cu adevarat Cel care Aude Totul si Cel care Vede Totul!" 17:1

Coranul face astfel referiri la Al-Miraj (ascensiunea Profetului in ceruri):

وَهُوَ بِالْأُفُقِ الْأَعْلَى

ثُمَّ دَنَا فَتَدَلَّى

فَكَانَ قَابَ قَوْسَيْنِ أَوْ أَدْنَى

فَأَوْحَى إِلَى عَبْدِهِ مَا أَوْحَى

مَا كَذَبَ الْفُؤَادُ مَا رَأَى

أَفَتُمَارُونَهُ عَلَى مَا يَرَى

وَلَقَدْ رَآهُ نَزْلَةً أُخْرَى

عِندَ سِدْرَةِ الْمُنْتَهَى

عِندَهَا جَنَّةُ الْمَأْوَى

إِذْ يَغْشَى السِّدْرَةَ مَا يَغْشَى

مَا زَاغَ الْبَصَرُ وَمَا طَغَى

لَقَدْ رَأَى مِنْ آيَاتِ رَبِّهِ الْكُبْرَى

[Cand se afla in zarea cea mai inalta {a cerului} / Apoi s-a apropiat si a coborat mai jos{apropiindu-se de Profet} / Incat s-a aflat la doua batai de arc sau chiar mai aproape / Si i-a revelat robului sau ceea ce i-a fost revelat {ce i-a trimis Allah ingerului} / Inima nu a mintit in ceea ce a vazut. / Oare va indoiti de ceea ce a vazut?{de faptul ca l-a vazut pe inger?} / L-a mai vazut el la o alta coborare{a ingerului} / La Sidrat al-Munteha{ lotusul, sau jujubierul, un pom din al saptelea cer} / Langa care se afla Gradina Adapostului {in care erau adapostite sufletele celor apropiati} / Cand ii vine lotusului ce ii vine {ce ii vine la acest lotus din marile porunci divine, cum ar fi scrierea destinelor, creatia, si toate ce se intampla in ceruri si pe pamant} / Privirea nu s-a abatut si nici nu a trecut mai departe / El a vazut unele din semnele cele mai mari ale Domnului Sau {referire probabila la infatisarea ingerului Gavriil}) (An-Najm 53:7-18).


Prin miracolul Al-Israa' s-a vrut onorarea Profetului, întărirea inimii lui și a se face cunoscute lui împărăția cerurilor și a pământului. Și de asemenea și liniștirea sufletului Profetului după moartea unchiului său Abu Taalib și a soției sale Khadigeah în Anul Tristeții, și după suferința experienței de la At-Ta'if unde oamenii l-au atacat violent.

Miracolul Al-Israa' ne amintește de pământurile ocupate și uzurpate ale Palestinei, Ierusalimului (Al-Quds) și Moscheii Al-Aqsa. Acest eveniment ar trebui să ne amintească și de datoria noastră față de eliberarea acestui pământ și acestor oameni de tiranie și opresiune. Ar trebui să ne amintim mereu de hadisul Profetului: Să nu vă trageți caravanele decât către trei moschei: Al-Mesgid Al-Haram (în Mecca), această moschee a mea (în Medinah) și Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim."

Este o datorie asupra fiecărui musulman ca atunci când vorbește de importanța lunii Rageb, să își depună și eforturile pentru eliberarea locurilor uzurpate ale Islamului.



Niciun comentariu: