vineri, 23 octombrie 2009

Timpul in viata musulmanului


Dragi frati si surori, am placerea sa va prezint inceputul traducerii cartii “Timpul in viata musulmanului”, de Dr. Yusuf Al-Qaradawi. Inshaallah, voi incerca sa o traduc in intregime. Va doresc lectura placuta si fie ca aceasta carte sa fie o ocazie de meditatie asupra timpului vietii noastre. Fie ca aceasta lectura sa ne ajute pe noi toti sa folosim mai bine timpul acestei vieti pentru a ne apropia mai mult de Allah.

TIMPUL IN VIATA MUSULMANULUI
dr. Yusuf al-Qardawi

“Timpul inseamna bani” este o zicala comuna vietii noastre moderne. Dar acest proverb da o impresie gresita, intrucat relationeaza timpul numai de o afacere si de viata materialista. Timpul inseamna mult mai mult decat atat. Timpul constituie momentele si secundele vietii noastre, pe care le pierdem si nu le mai putem primi inapoi. Acest lucru ii face pe multi sa se gandeasca numai la cum sa se bucure de splendorile acestei lumi. Spre deosebire de acestia, musulmanul adevarat este constient ca el are o misiune de indeplinit in timpul vietii sale. Daca se stinge din viata fara sa o indeplineasca, va fi un mare pagubas. In aceasta carte, Dr. Yusuf Al-Qaradawi scoate in evidenta importanta timpului in viata musulmanului. El ofera argumente din Gloriosul Qur’an, cat si din spusele si faptele Profetului (Pacea fie asupra sa), si a companionilor sai (fie ca Allah sa fie multumit de ei), pentru a-si sustine parerea si indeamna musulmanii sa-i urmeze exemplul. El remarca faptul ca este o diferenta mare intre modul in care Islamul apreciaza timpul si felul in care musulmanii trateaza acest lucru. In timp ce Islamul apreciaza timpul si ii face pe musulmani responsabili pentru el, musulmanii cu greu gasesc feluri de a-l petrece. In aceasta consta importanta lucrarii de fata. In cele din urma, toata lauda si multumirile apartin lui Allah, fara ajutorul si calauzirea Caruia nimic nu poate fi indelinit.




CUVANT INAINTE

II multumesc lui Allah, Atotputernicul, cu ajutorul si prin calauzirea Caruia am putut sa publicam aceasta editie a cartii mele “Timpul in viata musulmanului”. Problema timpului nu este doar una dintre multele probleme cu care musulmanii se confrunta in viata lor. Timpul este mai degraba o prioritate intre aceste intrebari. Acest lucru este pentru simplu fapt ca timpul cu secundele, minutele, orele si zilele sale este sinonim cu viata omului in sine. Vorbind sincer, exista o mare diferenta intre felul in care Islamul priveste timpul si felul in care musulmanii il trateaza. Islamul apreciaza timpul si ii face pe musulmani responsabili pentru fiecare minut din viata lor. Dar musulmanii nu scapa niciodata ocazia sa-si iroseasca timpul. Ei isi pierd timpul in cafenele, la birou, vizionand meciuri, sau in orice alta forma de a-si petrece timpul in mod nefolositor. Si din pacate, statisticile recente arata ca, in timp ce europenii isi dedica mai mult de 7 ore pe zi lucrului, musulmanii isi dedica numai jumatate de ora. Cum poate sa fie acesta modul de viata al musulmanilor, cand religia lor este aceeasi religie care spune: “Si cartea [fiecaruia] va fi pusa dinaintea [lui cu faptele sale]! Ii vei vedea pe pacatosi infricosati de ceea ce se fla in ea. Si vor grai ei: “Vai noua! Ce-i cu aceasta carte care nu a lasat nimic nepomenit, nici cel mai mic, nici cel mai mare pacat?!” Si ei vor afla dinaintea lor tot ceea ce au savarsit si nu-l va nedreptati Domnul tau pe nici unul!”- Surat Al-Kahf:49 Bineinteles ca acesta nu este un mod de viata acceptabil pentru musulmani. Aceasta situatie nu mai poate fi potrivita intr-un timp cand marile puteri se intrec in a utiliza fiecare secunda pe mare si in spatiu. Aceasta carte trateaza problema timpului in toate aspectele sale. Chiar daca aceasta carte indeplineste toate conditiile unui studiu stiintific, trebuie sa admit ca scopul sau principal este de a trezi musulmanii din somnul lor adanc si de a-i indemna sa-si reevalueze timpul, sau in alte cuvinte, sa-si reevalueze viata. De aceea este o placere sa va ofer aceasta editie, in speranta ca isi indeplineste scopurile noastre. Fie ca Allah sa ne sprijine. Dr. Yusuf Al- Qaradawi



PREFATA

II multumesc lui Allah, prin binecuvantarea Caruia pot fi indeplinite faptele bune, si fie ca binecuvantarile si pacea Sa sa fie cu Profetul Sau, familia acestuia si companionii sai, si pe toti aceia care l-au urmat pana in Ziua Invierii. Aceasta carte, privitoare la meritul timpului, valoarea sa si datoriile musulmanilor in aceasta privinta, este rezultatul a ceea ce am invatat din vasta importanta acordata de Islam timpului, si ce am inteles din vietile salafilor (predecesorilor drepti), cu preocuparea lor intensa pentru timp, care a produs o civilizatie bine stabilita si fructuoasa. Aceasta carte este si rezultatul a ceea ce am vazut si inca mai vad zi de zi in lumea musulmana. Musulmanii din zilele noastre isi irosesc timpul si viata intr-un mod care a depasit prostia, atingand imbecilitatea. Dupa ce fusesera obisnuiti sa conduca lumea, ei sunt astazi multumiti sa ramana in urma. Astfel, musulmanii nu se straduiesc nici pentru prezent, precum ceilalti, si nici pentru viata de apoi, asa cum stipuleaza religia lor. Daca ar intelege Islamul corect, s-ar stradui pentru viata aceasta ca si cum ar trai vesnic, iar pentru viata viitoare, ca si cum ar muri maine. Ei ar lua acest verset ca motto-ul lor: “Si sunt printre ei [altii] care spun: “Doamne, fa-ne noua parte buna in aceasta lume si parte buna in Lumea de Apoi si apara-ne pe noi de chinurile Focului!”- Surat Al-Baqara:201 Poate ca timpul ii va invata, asta bineinteles, daca isi folosesc mintea: “In crearea cerurilor si a pamantului si in schimarea noptii si a zilei sunt semne pentru cei daruiti cu minte, Care il pomenesc pe Allah, stad [in picioare], sezand [jos] sau pe o parte si cugeta la facerea cerurilor si a pamantului, [zicand]: “Doamne, n-ai facut acestea in desert! Slava Tie! Apara-ne pe noi de chinul Focului!” “Doamne!Pe acela pe care il faci sa intre in Foc, Tu il acoperi de rusine, iar pentru cei nelegiuiti nu este cine sa-i ajute! Doamne! Noi am auzit un vestitor chemand la credinta:”Credeti in Domnul vostru!” Si am crezut. Doamne, iarta-ne noua pacatele noastre, sterge faptele noastre rele si ia-ne sufletele impreuna cu cei evlaviosi! Doamne! Da-ne noua ceea ce ne-ai fagaduit prin trimisii Tai si nu ne acoperi pe noi de rusine in Ziua Invierii, caci Tu nu-Ti calci fagaduinta!” –Surat AL- Imran:190-194


CAPITOLUL 1 IMPORTANTA TIMPULUI IN QURAN SI SUNNAH

Quran-ul si Sunnah evalueaza timpul in perspectivele sale variate. In primul rand, Onorabilul Quran reliefeaza importanta timpului si accentueaza faptul ca timpul este o mare binecuvantare de la Allah. Aceasta este clar in versetul care spune: “Si a supus pentru voi Soarele si Luna, amandoua urmandu-si cursul fara oprire, si a supus pentru voi noaptea si ziua. Si v-a dat El din toate cate le-ati cerut. Si de ati socoti binefacerile lui Allah, nu le-ati putea numara. Dar omul este cu adevarat nelegiuit si necredincios.”- Surat Ibrahim: 33,34 Cel Preainalt mai spune: “Si El este Cel care a facut ca noaptea si ziua sa urmeze una dupa alta, pentru acela care voieste sa ia aminte sau voieste sa-si arate multumirea.”-Surat Al-Furqan: 62 Aceasta inseamna ca Allah cauzeaza succesiunea zilei si a noptii, pentru a da omului o sansa sa recupereze ce a ratat. Pentru a arata cat de important este timpul, Allah, Atotputernicul, jura pe timp la inceputul multor sure, cum a fi ziua, noaptea, zorii zilei si dupaamiaza. Citim de exemplu: “Pe noapte, cand acopera Si pe zi, cand lumineaza.”- Surat Al-Layl:1,2 “Si pe zori Si pe cele zece nopti!”-Surat Al-Fajr:1,2 “Pe ziua luminoasa Si pe noapte, cand se intuneca!”- Surat Ad-Duha:1,2 “Jur pe timp ca omul va fi in pierdere”- Surat Al-Asr:1,2 A jura pe ceva ce El a creat, inseamna ca El doreste sa ne atraga atentia asupra importantei si beneficiului acelui lucru.



Traducere facuta de sora noastra Nargis pentru Asociatia Surori Musulmane.

Un comentariu:

flori spunea...

as dori o tratare obiectiva a situatiei femeii in islam