joi, 8 octombrie 2009

Seminte negre de susan

Habbetul Barakah


Floarea cu seminţe originară din Sud-Vestul Asiei, este cunoscută în limba turcă ca fiind corek otu, în engleză Nigella sativa, în rusă chernuşka, în arabă Habbet al-Barakah sau în persană Siyah Daneh. Mai poate fi întâlnită cu numele de Coriandrul Roman, Chimenul Negru, Seminţe de ceapă neagră, sau Susamul Negru.

Este folosită de mii de ani în Asia, Africa şi Oriental Mijlociu. Dovezile arheologice demonstrează că această plantă se cultiva încă din perioada Egiptului Antic, fiind găsită şi în mormântul lui Tutankhamon. Chiar dacă nu se cunoaşte motivul cultivării în Egipt, se ştie faptul că era selectată cu grijă pentru a fi îngropată alături de Faraon pentru a-l ajuta în Viaţa de Apoi. Se ştie că a fost folosită şi de regina Cleopatra pentru proprietăţile ei de înfrumuseţare.

Filozofii greci o foloseau pentru a diminua cefaleea, obstructiile nazale, durerile dentare sau impotriva parazitozei intestinale.

Primul document scris despre această plantă a fost în Vechiul Testament, în cartea lui Isaia 28: 25, 27.

Hipocrate, supranumit părintele medicinei, a spus că Nigella sativa este remediu pentru bolile de ficat şi a deregrarilor metabolice.

În religia Islamică i se acordă o deosebită atenţie, fiind considerată o plantă cu proprietăţi tămăduitoare. În urmă cu 14 secole profetul Muhammed (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a spus: „ În aceste boabe negre se află remedii pentru toate bolile în afara morţii.”.

Într-un hadis relatat de Khalid bin Sa’d (Allah să aibe milă de ei!) se spune: „Am plecat, iar Ghalib bin Abjar (Allah să aibe milă de ei!) a fost împreună cu noi. El s-a simtit rău pe drum, iar când am ajuns la Medina s-a simţit şi mai rău. Ibn Abi ‘Atiq a venit să-l viziteze şi ne-a spus:" Tratează-l cu boabe negre. Luaţi cinci sau şapte seminţe şi zdrobiţi-le (amestecaţi pulberea cu ulei) şi picuraţi mixtura rezultată în ambele nări, pentru că 'Aişa a relatat că l-a auzit de Profet spunând, „ În aceste boabe negre se află remedii pentru toate bolile cu excepţia as-Sam." Aisha said, 'What is As-Sam?' Aişa a întrebat: "Ce este as-Sam?" He said, 'Death." El a spus, "Moarte."

(Sahih Bukhari vol. 7, cartea 71 nr 592)


Ibn Sina a făcut referire la această plantă în renumita lucrare “Canonul Medicinei” spunând despre ea că are proprietăţi energizante, creşte vindecarea în simptome de fatigabilitate şi depresie.

Este inclusă în lista medicamentelor naturiste din “Medicina Profetică” a profetului Muhammed (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!).

Medicina universală recunoaşte proprietăţile vindecătoare într-o mulţime de afecţiuni. Face parte din alimentaţia asiaticilor şi este folosită pentru tratarea astmului bronsic, bronşitei, reumatismului, şi a altor afectiuni inflamatorii. De curând a început să fie folosită şi în America şi in Europa.

În compoziţia ei intră o mulţime de elemente benefice organismului. Conţine Omega 3 şi Omega 6, acizi graşi esenţiali. Acestea sunt absolut necesare pentru a forma Prostaglandinele E1, care întăresc organismul în apărarea lui împotriva infecţiilor, alergiilor, şi a bolilor cronice. Apără organismul împotriva invaziei virusurilor şi a formării de tumori. Pentru că este absorbit pe cale limfatică, împiedică formarea de litiaze. Contine cantitati importante de minerale si vitamine necesare organismului.




Începând cu anul 1959, s-au făcut peste 200 de experimente asupra acestei plante. Una din cele mai complexe cercetări s-au făcut asupra uleiului extras 100% din Habbet al-Barakah, în urma căruia s-a dovedit efectul benefic în vindecare fără nici o reacţie adversă. S-a demosntrat că stimulează creşterea măduvei osoase cu 250% şi inhibă creşterea tumorii cu 50%. Acest efect se obţine prin stimularea formării de interferoni.

Cercetătorii au mai observat că are proprietăţi antibacteriene şi antimicotice şi că poate scădea valorile de glicemie în bolile de diabet.

Conform ultimelor cercetări asupra infecţiilor HiV, s-a demonstrat o stimulare a apărării celulare, obţinându-se rezultate surprinzătoare în echilibrarea nivelului de limfocite T.

Experimentele medicilor din München au demonstrat că 70% din bolile alergice, ca astmul sau alergiilor dermice cedează la administrarea acestui ulei din Habbet al-Barakah .




Dintre alte beneficii:

- Proprietăţi antimicrobiene, antivirale şi antimicotice;

- Dilatator al căilor respiratorii;

- Proprietăţi anticancerigene;

- Echilibrează glicemia sangvină;

- Energizant;

- Împiedică bolile vasculare;

- Creşte potenţa sexuală;

- Faciliteză metabolismul;

- Detoxifiază organismul;

- Creşte viteza de cicatrizare şi stimulează reînnoirea celulară;

- Împiedică alergiile;

- Echilibrează sistemul imunitar;

- Echilibrează secreţia hormonală şi îmbunătăţeşte starea de spirit.

Niciun comentariu: