marți, 23 februarie 2010

Nu sta degeaba! - Aid Al-Qarni

Nu sta degeaba!

Aceia care nu au nimic de făcut sunt precum aceia care îşi petrec majoritatea timpului împrăştiind zvonuri şi bârfind, în principiu deoarece mintea lor este lispită de orice gand bun.
“ Le-a plăcut lor să fie împreună cu cele rămase acasă. Inimile lor au fost pecetluite şi nu pricep.”
[Qur’an 9:87]

Pregăteşte-te pentru a intra in depresie atunci când te surprinzi că stai degeaba şi mintea îţi hoinăreşte aiurea, pentru că permiţând acest lucru, mintea ta va căuta trecutul şi îl va încurca cu prezentul şi viitorul, şi cu toate necazurile care sunt specifice acestora. Mai bine consumă-ţi timpul făcând ceva util în loc să te surprinzi în aceste ipostaze în care laşi viaţa să treaca pe lângă tine pentru ca şi aceasta e o forma de sinucidere, de sinucidere a minţii.

Statul degeaba e precum tortura ce se aplică prizonierilor in China; aceştia sunt ţinuţi cu capul sub un robinet din care se scurge o picătură de apă din ora în ora. După un timp, în intervalul ce se desfăşoara între cele două picături de apă, mulţi prizonieri o iau razna, pierzându-şi minţile.

Stând degeaba înseamnă şi sâ îţi neglijezi datoriile; timpul este un hoţ excelent, iar mintea ta constituie victima perfectă.

Prin urmare, ridică-te şi fă-ţi rugaciunea sau citeşte o carte; roagă-te la Domnul Dumnezeul tău, la Allah, învaţă, citeşte, scrie, rearanjează-ţi camera, repară ceva în casă sau înconjoară-te de persoane dragi pentru a pune capăt inactivităţii tale.

Distruge plictiseala muncind. Dacă vei aplica această teorie în viaţa reală, te vei apropia cu cca. 50% de drumul fericirii. Priveşte-i pe fermieri, pe tâmplari şi pe brutari şi uită-te cum aceştia recită mici poezii sau cântecele pentru că sunt mulţumiţi de ceea ce fac.
Apoi, priveşte-te cum te întorci de pe o parte pe cealaltă în timp ce îţi ştergi lacrimile de pe obraz, simţindu-te îngrozitor….nu crezi că e cazul să schimbi ceva?



Nu fii un imitator!

Nu te transforma în cineva care nu eşti: nu îi imita pe ceilalţi. Mulţi se prefac a fi altcineva pentru a-şi uita propria raţiune, acţiune, individualităţile şi obiceiurile sale şi astfel ajung să îi imite pe ceilalţi. Printre consecinţele unui astfel de comportament sunt artificialitatea, nefericirea şi distrugerea propriului sine.

De la Adam până la ultimul nou-născut nu există două personane care să fie la fel. Atunci, de ce ar încerca să se imite unii pe ceilalţi la comportament şi gusturi?

Eşti unic - nu a fost nimeni asemeni ţie în trecut şi nici nu va fi vreodata. Eşti cu totul şi cu totul diferit de X sau Y, aşa că nu te chinui să îi imiţi pe alţii.

Urmează-ţi propria fire:
“ Şi a cunoscut fiecare sămânţie locul său de băut.”
[Qur’an 2:60]
“ Fiecare are o direcţie spre care se îndreaptă. “
[Qur’an 2:148]

Fii aşa cum ai fost creat şi nu îţi schimba vocea sau mersul. Cultivă-ţi personalitatea prin ceea ce ţi-a fost revelat şi nu te juca cu spaţiile goale din viaţa ta imitându-i pe ceilalţi şi prin a te lipsi de propria ta personalitate.

Gusturile tale îţi sunt specifice şi trebuie să îţi dezvolţi propria personalitate deoarece aşa ai fost creat şi aşa şti tu să fi. Profetul ( Pacea şi Binecuvântarea asupra lui) a spus:
“ Şi fie ca printre voi să nu fie niciun imitator al celuilalt.”

Ca o caracterizare generală, oamenii sunt precum lumea vegetală: dulci şi saraţi, înalţi şi scunzi si asa mai departe... Frumuseţea şi valoara ta constau în păstrarea naturaleţii tale. Varietatea culorilor, a limbilor, a talentelor si a abilităţilor noastre sunt date de la Creatorul nostru, Cel Atoateştiutor, deci ai încredere în El căci el ştie ce e cel mai bine.

___________________________________________
Extras din cartea "Nu te instrista!", de Aid al-Qarni.
Traducere: Ilinca Nutu
Asociatia Surori Musulmane, 2010

Niciun comentariu: