Înfruntarea criticilor
Cei ignoranţi L-au îndepărtat pe Allah (swt) de la ei; aşadar, la ce fel de respect ne putem aştepta din partea lor? Ne vom întalni mereu cu critici din partea altora, critici pe care le percepem ca atacuri la persoana noastră şi, asemeni unui război, par interminabile. Atât timp cât vei avea o viaţa îmbelşugată, o familie fericită si vei fi împăcat spiritual trebuie să te aştepţi la dezaprobarea şi condamnarea celor din jur. Până când nu iţi vei fi găsit un tunel către pământ sau o scară către ceruri, persoanele răuvoitoare din jurul tău vor continua să te blameze şi să iţi caute defecte în tot ceea ce faci.
Uite două exemple asupra cărora ar trebui să meditezi şi să pătrunzi în esenţa lor:”o persoană care stă pe pământ nu mai are unde să cadă” şi “nimeni nu loveşte un câine mort”. Prin urmare, toată furia şi ura îndreptată către tine ar putea fi transformata în dreptate, înţelepciune, curtoazie şi sănătate. În ochii celor care iţi vor răul, tu eşti doar un păcătos ale cărui fapte rele nu pot fi compensate decât dacă iţi abandonezi visele şi te lepezi de toate calităţile lăudabile pentru a deveni la fel de insipid, incolor şi indor ca şi ei, altfel spus INOFENSIVdin punctual lor de vedere.
Mai bine eşti răbdător şi sigur pe tine când vine vorba despre insulte şi critici. În felul acesta le vei întări încrederea de sine dacă te laşi atins de vorbe răutacioase şi eşti influenţat de către acestea. În schimb iartă, purtându-te cât mai frumos cu persoanele care ţi-au vrut raul. Îndepărtează-te uşor de către acestea şi nu te lăsa intimidat de către planurile lor. Ţine minte că dezaprobarea lor faţă de tine iţi măreşte valoarea.
Într-adevăr, nu îi vei putea face să nu mai vorbească, dar le vei putea “îngropa “ criticile ignorându-le şi destrămând ceea ce au zis :
“ Iată că voi îi iubiţi pe ei, în vreme ce ei nu vă iubesc pe voi. Când se intalnesc cu voi ei zic : Noi credem in Islam, dar când rămân singuri işi muşcă vârfurile degetelor de ciuda împotriva voastră. Spuneţi : Pieriţi cu ciuda voastră. Allah doară cunoaşte prea bine ceea ce fac ei.”
[Qur’an 3:119]
De fapt, prin creterea meritelor tale şi a calităţilor tale vei creşte şi mânia lor.
Dacă iţi doreşti să fi iubit şi acceptat de către toţi…iţi doreşti imposibilul.
Nu aştepta recunoştinţă
Allah cel Atotputernic şi-a creat slujitorii pentru a-L preaslăvi şi i-a îndestulat pe aceştia cu cele necesare pentru a-I fi recunoscători. Cu toate acestea, mulţi dintre ei au luat-o pe o cale greşită, preaslavind altceva in locul Lui şi fiind recunoscători altor lucruri decât lui Allah; toate acestea datorându-se ingratitudinii şi nerecunoştinţei ce sunt larg răspândite în rândul oamenilor. Deci, nu fi surprins când ceilalţi uita că i-ai ajutat sau nu iţi răsplătesc actele de binefacere. Ba chiar mai mult, unii te-ar putea dispreţui pentru simplul motiv ca le-ai aratat bunătate.
“ Ei au uneltit ceea ce nu au izbutit. şi ei nu au alta a reproşa în afară de aceea că Allah – ca şi Profetul Său – i-a facut bogaţi cu harul Lui.”
[Qur’an 9:74]
Înca din cele mai vechi timpuri se repetă aceeaşi poveste: aceea a tatălui şi a fiului. Ani la rând, tatăl l-a crescut, l-a hranit, l-a îmbrăcat şi l-a învăţat tot ce trebuia să ştie; stătea treaz cu nopţile pentru a-i veghea somnul, rămânea flămând pentru a-l sătura şi trudea pentru a-i fie bine. Atunci când fiul a crescut şi era în putere, cum şi-a răsplătit tatăl? A încetat să îl mai asculte şi să îl respecte şi a început să îl dispreţuiasca.
În ciuda acestora, respectând-ul pe cel care te-a tratat cu nerecunoştinţa pentru binele ce i l-ai făcut. Bucură-te în nefericirea ta căci vei primi răsplată de la Allah care vede totul. Luând acestea în considerare, nu te abţine de la a face fapte bune, dezamagit de ceea ce ţi s-a întamplat;din contră, dar fi pregătit în a fi recompensat cu nerecunoştinţa.
Fă fapte bune avându-L pe Allah în suflet şi cu sigurantă nu vei da greş. Persoanele nerecunoscătoare nu te vor putea atinge cu atitudinea lor; roagă-i-te lui Allah ca aceia să fie pacătoşii, iar tu umilul slujitor. De asemenea, adu-ţi aminte că orice faptă bună este răsplătita înzecit.
“ Noi vă hrănim pentru a dobandi mulţumirea lui Allah şi nu voim de la voi nici răsplată, nici mulţumire. “
Mulţi oameni rămân uimiţi când văd gradul de nerecunoştinţă din partea celorlalţi de parcă nu au mai citit niciodată versetul următor:
“ Atunci când pe om îl loveşte o nenorocire, el Il cheamă pe Allah, de este el culcat pe o parte, aşezat jos sau în picioare. Dar după ce L-a scăpat de nenorocire, el merge mai departe ca şi cum nici nu L-ar fi chemat pentru nenorocirea care l-a lovit.
[Qur’an 10:12]
Deci, de acum în colo, nu te mira când faci cadou un pix şi este folosit pentru a-ţi face o caricatură sau când faci cadou un baston pentru sprijin şi mai apoi este lovit de către acesta.
Precum am arătat mai sus, mulţi oameni sunt nerecunoscători faţa de Domnul Dumnezeul lor prin urmare, la ce ne mai putem aştepta noi de la aceştia?
Faptele bune hrănesc sufletul
Prima persoană care beneficiaza dintr-un act de caritate este benefactorul în sine, cel care dă puţin din sufletul lui pentru a-şi înfrumuseţa caracterul, găsind astfel linişte şi văzând cum apare încet un zambet pe buzele celuilalt.
Dacă ai vreo problemă sau vreun necaz, fi bun şi înţelegător cu ceilalţi şi tu vei fi cel care va găsi linişte şi pace. Ajută persoanele nevoiaşe, apară-i pe cei care nu se pot apăra, împarte cu cei săraci şi vizitează-i pe cei bolnavi. Făcând toate acestea, fericirea şi bunăstarea te vor înconjura din toate parţile.
Actul de caritate este precum parfumul; de pe urma lui beneficiaza atât cel care îl foloseşte, dar şi vânzătorul şi cumpărtorul. În plus, beneficiile psihice pe care cel care face un bine le simte sunt într-adevăr mari. Dacă suferi de depresie, simplul fapt că ai ajutat o persoană te va face să te simţi mai bine decât orice medicament-minune.
Chiar şi atunci când le zâmbeşti celor care te salută are un efect bun asupra ta. Profetul (Pacea si Binecuvântarea fie asupra lui) a spus:
“Nu demola anumite acte de bunătare, clasificându-le drept insignificante, chiar dacă sunt atât de banale precum întâmpinarea fratelui tău cu un zâmbet (căci asemenea fapte vor cântări foarte mult pe scara faptelor tale bune).”
Gândeşte-te şi la partea cealalta ca atunci când îi întampini pe ceilalţi afişand înfruntarea pe faţa ta arăţi în mod involuntar un semn de duşmănie, duşmănie ce este atât de dăunătoare umanităţii încât doar Allah îi poate cunoşte efectele nocive.
Profetul Muhammed (Pacea şi Binecuvântarea fie asupra lui) ne-a spus că Allah a răsplătit-o pe o femeie de moravri uşoare care i-a dat apă de băut unui câine cu un loc in Rai care este mai întins decât cerurile şi pământul la un loc. Aceasta deoarece Dătătorul recompenselor este Iertător, Îmbelşugat şi merită toată lauda noastră.
O tu, cel căruia îi este frică de suferinţă, teamă şi mâhnire, ocupă-te de soarta celorlalţi şi fă-le o viaţa mai bună. Ajută-i cum poţi tu: prin caritate, ospitalitate, simpatie şi sprijin. Şi făcând astfel vei găsi tot sprijinul şi fericirea din lume de care ai nevoie.
“ Care dă averea lui ca milostenie şi se curăţeşte. Şi care nimanui nu-i face un bine pentru a fi răsplătit. Ci numai căutând Faţa Domnului sau Cel Preînalt. Şi el va fi mulţumit.”
[Qur’an 92:18-21]
________________________________________________
Extras din cartea "Nu te intrista!", de Aid al-Qarni.
Traducere Ilinca Nutu
Asociatia Surori Musulmane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu