miercuri, 30 septembrie 2009

Solutia: Valorile Coranului CE ESTE ISLAMUL?




Ce este Islamul?

O viziune completa

Cine sunt musulmanii?

Credeti ca puteti sa recunoasteti un musulman dupa haine sau nationalitate? Mai ganditi-va o data.Aproape un sfert din populatia globului este musulmana. Si desi unii cred în mod gresit ca toti musulmanii sunt arabi (si vice-versa), arabii constituie numai 18% din totalul populatiei musulmane din lume. Musulmanii pot fi întalniti pretutindeni, din Africa de Vest pana în Europa de Est si din China pana în Filipine, si numarul lor este într-o continua crestere în Occident. Musulmanii sunt de toate rasele si culorile, toate meseriile si conditiile sociale si au avut o contributie semnificativa în toate domeniile de activitate, de la stiinte la matematica si de la arta la stiintele umaniste, înca de la începuturile Islamului. În zilele noastre nu exista nici un loc pe pamant unde acestia sa nu aiba un impact.În ciuda mass-mediei partinitoare, cea mai mare parte a musulmanilor fac parte din familii iubitoare si stabile, si nu au nimic de a face cu terorismul sau alte acte violente.


Ce este Islamul

Cuvantul „Islam” provine din limba araba, din radacina aslama, care înseamna pace si supunere; un musulman practicant se straduieste sa se supuna cu tot sufletul sau lui Dumnezeu, prin aceasta obtinand pace, atat în aceasta viata, cat si în Viata de Apoi. Supunerea în fata vointei lui Allah nu înseamna ca o persoana nu mai trebuie sa gandeasca sau trebuie sa renunte la liberul sau arbitru de a alege; mai de graba, precum un cetatean care respecta legea, o persoana care respecta poruncile lui Dumnezeu beneficiaza si el si altii prin respectarea poruncilor divine, folosindu-si liberul arbitru cu întelepciune.Asadar, conceptul islamic de supunere este unul activ; un musulman se straduieste sa îsi sporeasca cunostintele, sa-si dezvolte caracterul si face ceea ce trebuie cum poate mai bine, dupa care accepta ca rezultatul eforturilor sale este în cele din urma în mainile lui Allah.


În ce cred musulmanii?

Un singur DumnezeuIslamul se bazeaza pe credinta într-o Putere Suprema, Dumnezeu Milostivul si Creatorul Universului, fara familie sau asociati, numit Allah. Musulmanii prefera sa foloseasca cuvantul arab Allah pentru a-L numi pe Dumnezeu, pentru ca acest cuvant nu are forme de plural, feminin sau diminutiv, forme care ar putea sa fie asociate cu politeismul (de exemplu: dumnezei, zeite, semi-zei). Desi ne referim la Dumnezeu cu pronumele „el”, se întelege ca Dumnezeu nu are nevoie de nimeni ca sa existe, si este dincolo de aceste notiuni de dualitate si gen; cele 99 de nume ale lui Allah mentionate în Coran contin mai multe atribute ale Sale, cum ar fi Milostiv, Iertator, Protector, Allah este Milos si Drept, Atoatestiutorul si Atoatevazatorul, Prieten si Îndrumator si singurul care este demn de adorare si devotiune.


Profetia

Islamul ne învata cum credinta într-o Putere Superioara împreuna cu un cod etic universal (rezumat în maxima simpla „crede în Dumnezeu si fii bun”) compun religia naturala o omenirii. Aceasta religie (sau mod de viata), în diversele sale manifestari, a fost învatata de catre profeti, care au fost trimisi de Allah fiecarei natiuni si comunitati la un moment dat. Profetii i-au îndemnat pe oameni spre o relatie directa si personala cu Domnul lor si au constituit un exemplu binecuvantat pentru modul cum trebuie sa traim. Cand oamenii au uitat sau a denaturat mesajul, El a trimis un alt Profet sa le reaminteasca oamenilor de mesajul original. Coranul mentioneaza numele a 25 de profeti; dintre acestia, cinci au un statut mai înalt: Noe, Avraam, Moise, Isus si Muhammad. Fiecare profet a primit revelatie divina si unora le-au fost date scripturi. Musulmanii cred ca Allah a revelat cartile sfinte ale evreilor si crestinilor, în forma lor originala, dar textele lor au fost în timp modificate. Coranul, revelat Profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) prin îngerul Gavril, detine statutul unic de a fi ultima revelatie a lui Allah pentru omenire, si El a promis sa îl pastreze intact pana la sfarsitul lumii. Ceea ce este interesant este faptul ca oamenii de stiinta au demonstrat ca Sfantul Coran este singura scriptura care are o singura varianta (în araba) identica cu textul care a fost revelat acum mai bine de 1400 de ani. Este de asemenea singura scriptura care poate fi memorata în întregime de credinciosi de toate varstele, indiferent de limba lor materna.



Viata de Apoi

Desii oamenii au o inclinatie spre a uita si a pacatui, Islamul sustine o imagine generala pozitiva despre om, care a fost creat drept reprezentatul lui Dumnezeu pe pamant si ne învata cum credinta si aprecierea binelui sunt inerente naturii umane. În plus, copiii se nasc într-o stare de puritate si nu „mostenesc” pacatul. Încercarea vietii este ca omul sa faca tot ce poate mai bine si sa reziste raului în lume si în interiorul sau, astfel încat sa poata sta în fata lui Allah cu o inima curata în Ziua Judecatii. Aceia care reusesc vor fi rasplatiti în Paradis, dar cei care si-au neglijat sufletele vor fi condamnati în Iad. Fiecare persoana este responsabila pentru propriile sale fapte si nu se poate baza pe bunatatea altora pentru a fi iertat de pacate. Desi la sfarsit nimeni nu poate sa fie mantuit decat prin mila lui Allah, este necesara credinta, însotita de fapte bune astfel încat împreuna acestea sa cantareasca mai greu în balanta decat faptele rele. Rasplata va fi oferita în functie de eforturi. Raiul este un loc al frumusetii si perfectiunii fizice si spirituale, unde oamenii vor avea tot ce inimile lor doresc si vor fi binecuvantati cu vederea lui Allah Preaînaltul.


Care sunt obligatiile unui musulman?

(1) Primul pas este afirmarea cu toata convingerea ca „nu exista alta divinitate în afara de Allah si Muhammad este Trimisul Sau” (Şehadah). Acesta este primul stalp al islamului si atunci cand aceasta afirmatie se face în fata martorilor, marcheaza intrarea în Islam a respectivei persoane. Un musulman sincer îsi asuma de asemenea îndeplinirea altor patru acte de adorare care completeaza cei cinci stalpi ai Islamului. Acestia sunt:

(2) Rugaciunea (salah, namaz) Fiecare credincios trebuie sa împlineasca cinci rugaciuni în fiecare zi, în anumite momente ale zilei (în zori, la pranz, dupa-amiaza, la apus si seara); rugaciunile obligatorii dureaza 5-10 minute, si presupun implicarea trupului, a mintii si a sufletului, fiind împlinite în grup pe cat posibil. Rugaciunile regulate îl ajuta pe om sa stabileasca o legatura directa cu Dumnezeu si sunt mijloace de purificare a sufletului; ele pot fi asemanate cu conectarea la o sursa de putere pentru reîncarcarea fiintei noastre. Rugaciunile de grup, unde credinciosii stau umili umar la umar, ajuta de asemenea la depasirea barierelor artificiale de rasa, etnie sau conditie sociala.

(3) Dania (zakat) Musulmanii sunt obligati sa doneze minim 2,5% din economiile lor anuale, sub forma de bani sau produse. Aceste donatii sunt colectate de catre comunitate anual si sunt distribuite celor care au nevoie de ele. Cuvantul zakat înseamna purificare si crestere; averea unei persoane nu este pura pentru propria lui folosinta pana nu este împartita cu cei mai putin înzestrati; darnicia ne conduce spre o crestere spirituala.


(4) Postul (sawm Ramadan). În timpul lunii Ramadan, cei credinciosi se abtin de la mancare, bautura, relatii sexuale între rasaritul si apusul soarelui, si de asemenea trebuie sa îsi controleze temperamentul si vorbele. Se mananca înainte de rasarit si dupa apus. Postul în luna Ramadan ne învata abstinenta si compasiunea pentru saraci, cladeste vointa si credinta în Dumnezeu, si este o perioada în care musulmanii întaresc legaturile cu Creatorul lor si cu comunitatea.


(5) Pelerinajul la Mekkah (Hajj). Fiecare musulman care este capabil din punct de vedere fizic si financiar trebuie sa viziteze Mekkah o data în viata, în timpul perioadei de Hajj. Pelerinajul pune în perspectiva realitatea vietii umane: ofera o reamintire a sacrificiilor si eforturilor profetilor, întareste legaturile de fratie între comunitatile musulmane internationale, care vin din toate colturile lumii pentru a se alatura unicei „conferinte anuale”; de asemenea îl pregateste pe musulman pentru calatoria mult mai profunda ce urmam sa o facem cu totii spre Lumea de Apoi.


Nu doar o religie, ci un mod de viata

Sunt multe alte acte de adorare care sunt recomandate în islam, cum ar fi rugaciunile benevole, citirea Coranului, munca voluntara pentru comunitate etc., pe langa care orice fapta pe care omul o face pentru a-L multumi pe Allah se transforma în act de adorare. În contrast cu acestea, exista lucruri pe care Allah le-a interzis datorita raului pe care îl provoaca oamenilor si societatii; acestea includ minciuna, furtul, nerespectarea parintilor, legaturi extramaritale, droguri, alcool, jocurile de noroc si alte comportamente daunatoare sau lipsite de moralitate. Îndrumarile privind aceste interziceri se afla în Saria, sau Legea Sfanta, care a fost conceputa din Coran si învataturile Profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!). Saria este unica prin faptul ca îndruma nu numai în chestiuni de regie, ci se adreseaza tuturor aspectelor vietii, inclusiv aspecte de justitie sociala, politica, comert, relatii internationale, viata de familie, chiar si drepturile animalelor si mediul înconjurator.


O solutie pentru problemele actuale

În ciuda manierei negative în care musulmanii sunt descrisi în media, multi oameni sunt surprinsi sa afle, dupa investigatii mai profunde, ca Islamul ofera o solutie pentru nevoile lor sociale, personale si spirituale. Acesta ofera o credinta bazata pe ratiune, fara superstitii sau nevoia de intermediari între sine si Dumnezeu; promoveaza în mod activ fratia rasiala si armonia; îndrumarile sale în domeniul economic încurajeaza schimburile corecte între bogati si saraci, capital si munca. Sistemul sau politic (în forma sa originala, pura) se bazeaza pe o preocupare profunda pentru dreptate si drepturile omului si ofera îndrumare prin care oameni de religii diferite pot trai împreuna în armonie. În plus, modelul sau pentru viata de familie ofera o alternativa prabusirii modelului de familie din societatea occidentala, si rezultatului sau, dezintegrarea sociala si haosul.



Parabola pomului bun

Imaginea unui pom sanatos, vesnic verde, care ofera umbra si fructe delicioase si înmiresmate tot timpul anului este o parabola a unui musulman moderat. Sursa acestei parabole este Coranul care spune: „Nu vezi ce pilda a dat Allah pentru cuvantul bun? El este ca un pom bun, cu radacina neclintita si cu ramuri [ce se înalta] în cer! El da fructe tot timpul – cu voia Domnului sau.” (Sura Ibrahim: 14-15)Daca ne imaginam ca acel copac reprezinta un musulman care se straduieste sincer sa întruchipeze idealurile islamice, atunci samanta acestui copac este şehadah. Afirmarea unicitatii lui Allah patrunde si coloreaza fiecare celula, astfel încat fiecare gand, cuvant si actiune este formata sub matricea acestei întelegeri. Radacinile, cele care hranesc copacul si îi ofera stabilitate, pot fi asemuite cu stalpii credintei si anume: credinta în Allah, în profetii Sai, în cartile Sale, în îngeri, Ziua Judecatii si destin. Trunchiul creste prin credinta în Allah si Trimisul Sau, care se întinde de la radacini pana la ramuri. Cinci ramuri reprezinta cinci stalpi ai credintei: ele dau copacului forma si comportamentul. În plus, frunzele reprezinta manierele islamice (cum ar fi salutul islamic sau hainele decente si modeste). Ele sunt acelea care fac copacul atragator si usor de recunoscut de la distanta si ofera umbra altor fiinte. Cu toate acestea, în cele din urma, scopul copacului nu este împlinit pana ce nu face roade. Roadele copacului sunt reprezentate de un caracter bun: calitati precum cinstea, rabdarea, curajul, mila, iubirea, precum si alte lucruri pe care ni le dorim la un prieten, sot/sotie sau coleg; adica acele lucruri care ne fac oameni.


Niciun comentariu: