duminică, 28 noiembrie 2010

Alte imagini din cadrul conferintei "Palestina - rana sangeranda a umanitatii"

Conferinta Palestina - rana sangeranda a umanitatii

Dan Michi



Pentru cei care nu au putut sa participe, voi incerca sa r
edau cateva din notitele pe care le-am luat, dorind sa subliniez ca informatia prezentata a fost mai complexa si mai valoroasa.


Astfel, cuvantul de deschidere a apartinul domnului doctor Abu Al Ola Al Ghiti, presedintele asociatiei IslamulAzi, gazda a evenimentului. Domnia sa a evidentiat scopul organizarii acestei conferinte : explicarea acelor aspecte, fapte, evenimente din viata poporului palestinian, uitate in mod voit sau nu de o mare parte a mass-media internationala.

Dl. prof. univ. dr. in istorie Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, a vorbit cu modestie despre pozitia domniei sale la o asemenea conferinta, spunand ca nu este nici palestinian (ceea ce inseamna ca punctul sau de vedere nu poate fi complet), nici arab (neputand sa traiasca evenimentele decat din afara, asemenea unui observator) si nici musulman (si prin urmare, ce ar putea sa spuna unor oameni pentru care Coranul este cel mai bun educator in ceea ce inseamna a fi milostiv cu ceilalti). A mai evidentiat urmatoarele aspecte :

- falsa separare pe plan international a cauzei palestiniene de cea araba, cele doua fiind indisolubile;
- trei motive care sa ii faca pe cei prezenti sa fie mandri ca se afla la conferinta :

* este pentru prima data cand, dupa mai bine de 20 de ani, societatea romaneasca a ridicat din nou problema palestiniana, stiind cat de sensibil este poporul roman
* reluarea traditiei romanesti de sprijinire a Palestinei (din studiile arhivistice intreprinse a oferit ca exemplu perioada anilor 1960-1989, cand conducerea Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei a venit la Bucuresti de 48 de ori, fiind capitala cea mai vizitata, chiar mai mult decat orice alta capitala a unui stat arab !; tot in aceasta perioada, sumele acordate de tara noastra cauzei palestiniene au depasit 120 milioane de dolari; de asemenea, peste 100.000 de palestinieni au beneficiat de pasapoarte romanesti)
* este prima data cand in Romania se discuta intrun spatiu organizat problema navei Marmara


Domnia sa a mai aratat ca problema palestiniana nu este una umanitara, cum fals de spune in mass-media, ci una a umanitatii, situata pe primul loc. O problema umanitara apare in urma unui cataclism natural, insa ce cutremur de proportii, ce inundatii devastatoare au avut loc in Palestina care sa-i determine pe palestinieni sa-si paraseasca propriile case ?! Mai este o problema a umanitatii si nu una regionala pentru ca nu discutam de un grup mai mare sau mai mic, de o strada sau oras, ori regiune, ci de o tara intreaga care sufera.

A mai subliniat ca pentru prima data dupa multi ani Turcia a inceput sa-si reia atributiile de mare putere islamica, implicandu-se activ in problema palestiniana, odata cu aparitia unei noi generatii de tineri care sa lupte pentru Palestina.


Dl. av. Ahmed Faruk Unsal, presedintele Asociatiei pentru Drepturile Omului si Solidaritate pentru Oamenii Oprimati Mazlumder, specialist in drept international si drepturile omului,a aratat ca se impune o revizuire a istoriei poporului palestinian.

Astfel, pana in 1917, cand Imperiul Otoman a administrat pamanturile palestiniene, nu au existat incalcari ale drepturilor omului, sau cel putin nu atat de numeroase precum au fost cele din intervalul 1917-1948 (administratie britanica, in timpul careia Palestina devenise "oaia neagra" a umanitatii, locuitorii sai fiind supusi de britanici la diferite acte reprobabile, printre care mituirea). Din 1967 si pana in 2005 a durat ocupatia israeliana in Gaza, iar in anul 2006 au avut loc alegeri politice in aceasta zona, urmate de blocade economice, sociale etc. care sa sufoce zona in care traiesc peste 1,5 milioane de oameni in ceea ce se numeste astazi "cea mai mare inchisoare in aer liber".

Astazi, in Palestina are loc un atac la 2-3 zile, numai ca stirile cenzureaza aceste informatii.

Chiar in aceste zile, Israelul a demolat o moschee, stire nedifuzata aproape nicaieri, insa care poate fi citita aici.
Mai mult, Israelul nu permite intrarea in Palestina nici macar a materialelor de constructii. Plecand de aici, in luna mai 2010 7 nave au plecat alegand solutia maritima de transportare a acestor materiale vitale locuitorilor greu incercati.

Stim cu totii ce s-a intamplat cu acest convoi umanitar. El a fost atacat cu brutalitate, Israelul incalcand legislatia internationala pprin atacarea unor nave civile, cu incarcatura civila, ucigand 9 civili. Turcia a depus o plangere la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, insa statul Israel nu recunoaste aceasta instanta.

Dl. dr. Khalid Al-Awaisi, reprezentant al Al-Maktoum Institute Academic Press, lector univ. si specialist in studiul stiintei islamice din cadrul Universitatii Aberdeer (una dintre cele mai vechi cinci Universitati din Marea Britanie) a vorbit despre urmatoarele aspecte :

- Israelul racoleaza pe Internet persoane pe care le plateste pentru a lasa pe retelele de socializare (facebook, youtube etc.) comentarii impotriva celor care militeaza pentru cauza palestiniana
- odata cu crestinarea Imperiului Roman, in special dupa moartea imparatului Constantin, din cauza neintelegerilor dintre crestini si evrei, acestia din urma primisera interdictie de a intra in Palestina
- odata cu manifestarea Islamului, aceasta religie a inlocuit practica crestina a excluderii, cu cea a includerii, in cei peste 1300 de ani de conducere islamica a Ierusalimului (incepand cu califul Omar, r.a.) nefiind daramata nicio biserica, chiar si astazi avand marturii vii ale acestei practici unice, existand inca biserici chiar din secolele 7-8; mai mult, califul Omar a construit evreilor lacase proprii

- aceeasi politica au urmat-o toti conducatorii musulmanii, printre care Salah Ad-Din si sultanul Suleiman Magnificul
- este adevarat, crestinii, evreii si musulmanii aveau cartiere separate, insa locuiau cu totii intre hotarele aceluiasi oras, in respect si armonie.
- in timpul ultimului calif, evreii i-au adresat rugamintea de a se putea ruga la Zidul Plangerii.

Dl. Nur Choudhary, voluntar interntional, participant in diferite convoaie cu ajutoare umanitare a aratat ca scopul organizarii convoiului umanitar a fost acela de a sparge blocada asupra Gaza si furnizarea de ajutoare, in special materiale de constructii si medicamente.

Domnia sa ne-a relatat ca atacul asupra convoiului a inceput dimineata, cand majoritatea pasagerilor se aflau la rugaciunea de dimineata. In timpul atacurilor, avioane israeliene au monitorizat in permanenta zona. Prima data s-a tras din elicoptere asupra navelor, ceea ce inseamna ca vorbele autoritatilor israeliene conform carora, pasagerii ar fi atacat primii fortele israeliene, sunt minciuni. Pasagerii nu au avut niciun fel de armament, mai mult, au incercat sa intarzie cat mai mult patrunderea soldatilor israelieni pe nave, prin baricadarea intrarilor cu mese, scaune, dulapuri etc.

In tot timpul atacului, armata israeliana a bruiat transmisiile prin satelit, astfel incat mass-media sa nu relateze de la fata locului si nici pasagerii sa nu poata solicita ajutor.

Primii soldati-comando israelieni raniti au primit ingrijiri din partea pasagerilor musulmani, pentru ca ranitii musulmani sa fie tratati cu dispret, iar dupa cum ne relatase fratele surorii Lavinia, asta-vara, unii raniti nu doar ca nu au fost ingrijiti, ci au fost restituiti ... cadavre.

In tot timpul atacului, desi navele au arborat drapelul alb, semn al predarii, soldatii israelieni nu au tinut cont si au continuat sa traga in pasageri.

In inchisoarea unde au fost dusi, ostaticii femei au fost batute la intamplare, dezbracate (timp in care erau privite de mai multi barbati), iar perchezitiile au fost la orice ora, cu scopul de a crea disconfort prizonierilor.

Dl. dr. Vasile Simileanu, presedintele Asociatiei Ion Cornea, director al revistei Geopolitica a militat pentru dezvoltarea unei diplomatii palestiniene consistente, criticand si lipsa de la conferinta a ambasadorilor statelor arabe. Aceiasi ambasadori care, dupa cum sublinia domnia sa, sunt nelipsiti de la diferitele receptii ocazionate de diferitele sarbatori nationale si nu numai.

Dl. Mohammed Bhaiyat, reprezentant al Fundatiei Friends of Al-Aqsa, pasager pe nava Mavi Marmara, Flotila Libertatii, a vorbit despre ospitalitatea palestinienilor, oferindu-ne ca exemplu pe unul dintre colegii de pe vas. Acesta a strans o anumita suma de bani si a intrebat carui om sa i-o dea. A fost indrumat de localnici catre o vaduva cu mai multi copilasi. Odata ajuns la acea femeie, aceasta l-a indrumat catre o alta casa, unde locuia cineva si mai sarac. Ne-a mai vorbit de o alta femeie care, din lipsa de hrana, mergea si culegea iarba pe care sa o pregateasca copilasilor. SubhanaAllah ... asa s-a terminat conferinta ...

Allah Preainaltul sa accepte eforturile tuturor organizatorilor si participantilor si sa aduca mult asteptata pace in teritoriile palestiniene.

















































































































































































































Mai puteti citi de asemenea si aici:
http://www.ana-news.info/index.php/component/content/article/2726



Niciun comentariu: