miercuri, 18 mai 2011

CIFRELE ARABE - Articol pentru copii

Scurt articol pentru copii:

CIFRELE ARABE

matematician musulman

Când socotim câţi bani de buzunar mai avem, noi folosim un sistem numeric bazat pe cifre arabe. Sistemul zecimal şi folosirea zeroului vin tot din această parte a lumii. Acest sistem provine din India, dar în Europa a fost adus de arabi. În Evul Mediu, În Europa erau folosite cifrele romane; de aceea operaţiile matematice erau foarte greu de efectuat.

Un Italian pe nume Leonardo Fibonacci a învăţat de la arabii din nordul Africii cifrele arabe şi sistemul de calcul şi a fost cel care le-a adus în Europa. Cuvântul zero vine din limba arabă. Matematicienii arabi foloseau un punct sau un mic cerc pentru a desemna cifra zero. În anul 976, un învăţat persan pe nume AL-KHWARIZMI a notat în culegerea lui că dacă la n calcul în coloana zecilor nu există un număr, atunci trebuie pus un cerculeţ. El spunea că trebuie să se facă aceasta pentru a păstra rândurile. Acest cerculeţ a fost numit de arabi sifr, ceea ce însemna gol. Mai târziu acest cuvânt arab a fost tradus prin zero. Deşi cifrele arabe erau mult mai uşor de folosit decât cele romane, mulţi europeni nu le-au folosit de la început.

Numere scrise cu cifre arabe 8 27 78 888
Numere scrise cu cifre romane VIII XXVII LXXVIII DCCCLXXXVIII

Matematicienilor musulmani le plăcea să compună pătrate magice. Acestea erau tabele în care suma numerelor de pe linii, coloane şi diagonal este aceeaşi. Multe dintre cladirile construite de musulmani in anii aceia aveau la bază jocuri matematice gândite de ei.

Algebra este o parte din matematică. Şi ea este tot o invenţie a musulmanilor arabi. Cel care a elaborat sistemul algebric a fost Al-Khawarizmi, cunoscut sub numele de Algorismus. Sistemul s-a numit Al-Gebr (pronunţaţi-l cu voce tare!), iar cartea lui Al-Khawarizmi a fost tradusă în secolul al 12-lea.

http://www.youtube.com/watch?v=JVICejnOY18&feature=player_embedded


http://www.youtube.com/watch?v=CfiGwsZA7mg&feature=player_embedded

Niciun comentariu: