sâmbătă, 21 august 2010

10 obiective importante pentru acest Ramadan

10 obiective importante pentru acest Ramadan


1. Mănâncă, bea, dar fii moderat!
Aproape toţi dintre noi, odata ce începe Iftar-ul, mâncăm şi bem pâna ce nu mai putem să ne deplasăm. Şi cei care procedează în acest mod, ştiu că este contrar spiritului Ramadanului, prin intermediul căruia ar trebui să invăţăm autocontrolul nu să fim delăsători. Regula Profetului (pacea si binecuvântarea Lui Allah fie asupra lui) este să ne umplem stomacul cu o treime mâncare, o treime apă şi o treime să rămână spaţiu pentru respirat, chiar şi în Ramadan.

2. Fiţi generoşi!
Profetul Muhammed (pacea si binecuvântarea Lui Allah fie asupra lui) avea un înalt simţ al generozităţii, care era cu atât mai ridicat în Ramadan. Asemeni Profetului (pacea si binecuvântarea Lui Allah fie asupra lui), şi noi ar trebui să procedăm la fel.

3. Memoraţi 4 Sure noi

Memorarea Coranului pare de cele mai multe ori o sarcina dificilă, dar soluţia este să învăţăm puţin câte puţin. Din moment ce sunt 4 săptămâni în Ramadan, încercaţi să memoraţi câte o sură în fiecare săptămână. Puteţi începe iniţial cu una mai uşoara, scurta, ca apoi să incercati mai lungi şi cu grad de dificultate sporit.

4. Mergeţi la rugăciunile Terawih
După Iftar, primul impuls este să dormim. Dar, ar trebui să incercăm să ne întremăm şi să mergem la moschee la rugăciunea Terawih. Să ne rugăm singuri este minunat, dar rugăciunea în grup este fantastică. Spiritul comunitaţii este o parte a binecuvântării Ramadanului. Nu o pierdeţi în acest an! Dacă nu aveţi posibilitatea să mergeţi în fiecare zi, încercaţi măcar o dată pe săptămână.

5. Participaţi la rugăciunea Terawih, în care va fi terminată recitarea Coranului
Aflaţi în ce zi Imamul va termina recitarea Coranului în rugăciune. Asistaţi nu numai la partea în care se recită Coranul dar şi la emoţionantele Du’a-uri care urmează.

6. Incetaţi în a mai injura şi cleveti

7. Sunaţi-vă rudele, apropiaţii sau daţi-le e-mail
Accesul uşor la internet, taxele reduse la serviciile de telefonie, cartelele telefonice etc. ar fi trebuit să ne faciliteze păstrarea legăturii cu persoanele dragi noua, dar nu este aşa de fiecare data. Cazul opus este valabil, datorită faptului că suntem din ce în ce mai “ocupaţi”.
Întărirea legăturilor cu familia şi menţinerea contactului cu pretenii este o parte a vieţii noastre şi o faptă care îi este dragă lui Allah SWT. În acest Ramadan, sunaţi-vă familia şi pretenii sau măcar trimiteţi-le o felicitare pe mail.

8. Luaţi o pauză privind tehnologia
Chiar dacă lucraţi în industria IT, puteţi face acest lucru. Evitaţi să vă verificaţi mailul şi să navigaţi pe internet în timpul postului. După Iftar, în loc să va aşezaţi în faţa calculatorului, mergeţi la rugăciunea Terawih. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul televizorului. Scopul este de a ne dedica completamente credinţei în această luna, pentru a-L mulţumi pe Allah SWT.

9. Citiţi măcar 5 minute din Coran în fiecare zi…
Desi ar trebui ca aceasta luna sa fie dedicata mai mult Coranului si fiecare sa isi faca un program aparte, special de recitare/citire cat mai lunga din Coranul cel Nobil, sa incerce sa il citeasca macar o data in intregime, chiar dacă trăiţi cu impresia ca nu aveţi deloc timp, setaţi alarma la o anumită oră si căutaţi un loc liniştit. Puteţi citi o pagină aleatoare din Coran, sau pagini succesive. Alegerea este a voastră. Scopul este de a ne conecta cu Allah prin Cartea Sa în luna Coranului.

10. Iertaţi toate persoanele care v-au rănit

Încă mai aveţi o rană chinuitoare datorată certei cu un prieten/prietenă? Încă suparat/ă din cauza unui lucru pe care l-a spus soţul/ soţia? Sau înverşunaţi din cauza comportamentului pe care l-au avut părinţii cu voi când eraţi mici? Renunţaţi în acest Ramadan, la furia şi durerea care vă apasă şi iertaţi-i pe toţi cei care v-au provocat suferinţă. Iertând pe cineva nu este benefic numai organismului, dar şi sufletului. Şi în Ramadan, 10 zile care sunt dedicate iertării lui Allah, nu ar trebui să iertăm şi noi?

Ramadan fericit!


Niciun comentariu: