duminică, 30 mai 2010

Întreaga umanitate merită să fim morali

Comportamentul nostru faţă de nemusulmani

Fiecare religie are simbolurile ei caracteristice care o diferenţiaza de celelalte religii. Fără îndoiala sunt anumite forme fixe de adoraţie în Islam care au devenit obligatorii pentru toţi cei care urmează această cale. În afară de acestea, sunt anumite valori răspândite printre aceia care nu au niciun fel de contact cu cei nemusulmani. Dar învăţăturile morale nu se încadrează în acestă categorie sau sferă a principiului. Fiecare musulman trebuie să se comporte într-un fel civilizat cu toţi cei trăiesc pe acest pamant şi asta fără ezitare. Pentru orice musulman este necesar să fie deschis în ceea ce priveşte contactul cu persoanele nemusulmane. Asemenea calităţi precum caritatea, respectarea promisiunilor, toleranţa, decenţa, generozitatea, într-ajutorarea și așa mai departe trebuie respectate când vorbim cu musulmani, dar şi atunci cand avem legături cu nemusulmani. Sfântul Qur’an ne-a specificat să nu le facem pe plac acelor evrei sau creştini care încurajează antipatia reciprocă, conflictele şi certurile:


„Nu discutaţi cu oamenii Cărţii decât în felul cel mai frumos, afară de aceia care sunt nelegiuiţi cu voi, şi spuneţi: Noi credem în ceea ce ni s-a trimis noua şi ceea ce vi s-a trimis vouă! Domnul nostru şi Domnul vostru este unul singur şi noi Lui îi suntem supuşi”

[Al-Ankebut – 46]

Şi discipolii lui Moise şi Iisus au fost intrebaţi dacă se înhamă în aceste polemici şi discuţii, surprinzându-se mirarea lor:

Spune: Voiţi să disputaţi cu noi in legatură cu Allah? El doar e Domnul nostru şi Doamnul vostru! Faptele noastre sunt ale noastre, iar faptele voastre sunt ale voastre. Noi numai Lui îi suntem devotaţi.”

[Baqara - 139]

Există un incident celebru în biografia Profetului cum că ar fi datorat ceva unui evreu. Evreii au cerut achitarea datoriei şi pe cel mai aspru ton au spus: „O voi, fii ai lui Abdul Muttalib! Voi intenţionat întârziaţi achitarea datoriilor voastre. De faţă era şi Omar bin Al-Khattab care a decis să îi înveţe bunele maniere pe evreii care L-au insultat pe Profet şi şi-a scos sabia din teacă. Dar Trimisul lui Allah l-a calmat pe Omar spunând: „Atat eu, cât şi el, merităm un tratament mai bun. Învată-l să îşi ceară banii într-un mod mai frumos şi pe mine să îl recompensez cât mai repede cu putinţă.” Islamul ne spune să tratăm cu respect şi corectitudine chiar dacă adversarul nostru poate fi un necredincios sau fățarnic. Trimisul lui Allah ne spune: Rugăciunile celor oprimați îşi găsesc răspuns. Dar dacă este viclean şi necredincios, toate efectele rele se vor întoarce împotriva lui.” – Ahmed.

Într-un alt hadis ni se spune: Chiar dacă persoana oprimată este un ipocrit, nu este nicio piedică între rugaciunea lui şi răspuns. Renunţă la lucrurile îndoielnice şi îmbraţişează-le pe acestea în care nu există nicio urmă de îndoială.” Prin prisma acestor legi şi porunci, Islamul şi-a sfătuit adepţii să nu îşi trateze adversarii religioşi şi ideologici cu răutate. Legat de obligaţia de a-i trata pe cei de altă religie într-o manieră caldă mai există şi un alt hadis conform căruia Ibn Omar relatează că o capră a fost măcelarită în casa lui. Când s-a întors acasă a întrebat dacă i s-a facut parte şi vecinului său evreu. Acesta a continuat cum că l-a auzit pe Trimisul lui Allah spunând că îngerul Gavril insista asupra lui să îşi trateze cu ospitalitate vecinii, în aşa fel încât se gândea să îşi facă vecinul urmaş la moştenirea pe care o va lăsa. – Bukhari.

De asemenea, în Islam se spune că adepţii acestei credinţe trebuie să fie buni cu rudele lor, chiar dacă acestea nu au îmbrăţişat Islamul sau şi-au făcut culte religioase. Aşadar, urmând calea adevarului nu înseamnă că drepturile rudelor noaste să fie încălcate:

„Rămâi împreună cu ei în această lume, cu dreptate, dar urmează calea acelor care se întorc către Mine, căci apoi la Mine este întoarcerea şi Eu vă voi vesti ce aţi făcut.”

[Luqman - 15]

Niciun comentariu: