vineri, 12 aprilie 2013

Solidaritate cu Zeynep Akyüz


Asociația „Surori Musulmane” se declară solidară cu Zeynep Akyüz, campioană mondială la Wushu în 2010 și 2011, membră a echipei naționale a Turciei, căreia i s-a comunicat că nu va putea concura la Campionatul European de Wushu, desfășurat la București între 8 și 15 aprilie pe motiv că poartă vălul islamic. Asociația „Surori Musulmane” consideră această atitudine drept una îndreptată împotriva femeilor musulmane, care încalcă drepturi fundamentale ale omului și generează înțelegeri limitate și subiective ale lor.

Posted Image

Luni, 8 aprilie 2013, a început la București Campionatul European de Wushu în cadrul căruia concurează și Zeynep Akyüz, membră a echipei națioanale a Turciei. Joi, 11 aprilie, ea a fost anunțată că va fi eliminată din competiție dacă nu își va da vălul jos. Abdurrahman Akyüz, Președintele Federației Turce de Wushu, relatează următoarele despre starea de spirit a fetei: „Ea s-a pregătit, s-a îmbrăcat cu echipamentul, însă ei nu îi dau voie să participe. Trăiește o mare dezamăgire. Ei ar trebui să țină cont de activitatea sportivă, de mișcările pe care sportivii le fac și nu de vălul de pe cap. Consider acest gest al lor ca pe unul îndreptat împotriva Islamului. Știm că Zeynep este mai bună decât mulți dintre sportivii prezenți aici. Și ei știu acest lucru. Poate că de aceea vor să îi creeze obstacole. În semn de solidaritate cu Zeynep, coechipierele ei vor să se retragă din competiție în cazul în care aceasta va fi eliminată pe acest motiv.” (Agenția de știri CIHAN)

Membrii consiliului de conducere al Federației Naționale de Wushu din Turcia au reclamat această situație. Președintele Federației Turce susține că nu există nicio hotărâre luată în sensul interzicerii vălului și că nu s-au mai confruntat cu această situație la Campionatele Mondiale precendente sau la alte competiții similare.

Vicepreședintele Federației Europene de Wushu, Gleb Muzrukov, a fost cel care a anunțat respingerea lui Zeynep Akyüz pe motivul purtării vălului de către aceasta. În urma acestui anunț și sesizărilor aduse, Excelența sa, Ömür Şölendil, Ambasador al Republicii Turcia la București, a luat parte la ședința consiliului de conducere al Federației Turce de Wushu. Membrii acesteia urmează să anunțe hotărârea luată cu privire la participarea sau retragerea din campionat a întregii echipe.

Indiferent de decizia luată de oricare dintre organisme, Asociația „Surori Musulmane” reclamă atitudinea Federației Europene de Wushu prin domnul Gleb Muzrukov, considerând-o un atac la adresa femeilor musulmane, o încercare de subminare a demnității lor și o desconsiderare a valorilor și identității islamice a acestora.

Niciun comentariu: