ابن كثير - Ibn Kathir
Ismail ibn Kasir ابن كثير (1301–1373) este unul dintre cei mai mari invatati ai stiintei hadisului, jurisprudent, istoric si exeget al Coranului.
Numele sau complet este Abu Al-Fida 'Imad Ad-Din Isma'il bin 'Omar bin Kathir Al-Qurayşi Al-Basrawi. El a fost nascut in 701 hijri care corespunde anului gregorian 1302 intr-un sat numit Majdal Al-Qaryeh de langa Basra, Siria. Originile sale sunt arabe, in tribul Quraiş. El a fost numit Ismail dupa fratele sau mai mare care murise intr-un accident, de a carui moarte familia lui fusese tare indurerata.
Tatal lui Ibn Kesir era un invatat la randul sau care in tinerete urmase scoala de jurisprudenta hanefită şi care mai tarziu, se orientase in practica sa după şcoala şafiită, după ce primise lecţii de la cunoscutul invatat şafiit Imamul Nawawi. Tatăl său era desemnat să conducă rugăciunea de vineri în satul său şi era renumit pentru cunoştinţele şi comportamentul său ales. De asemenea, era renumit şi pentru creaţiile sale poetice. Tatăl lui Ibn Kathir a murit în anul 703, astfel că Ibn Kathir relatează că îşi aminteşte de el ca într-un vis. La câţiva ani după moartea tatălui, în 707, familia sa se mută la Damasc.
Pentru a intelege care era atmosfera in care a crescut Ibn Kathir, trebuie mentionat că avea în familie oameni dedicaţi islamului şi cunoaşterii islamului, precum nepoata sa (fiica fratelui mai mare) Umm Isa care a fost numita Sitt Al-Qudhah. Ea studiase cu invatati mari ai vremii, precum Ibn Asakir, Al-Hajjar si Al-Muzzi. Ea le dadea diplome acelora care desavarseau studiile impreuna cu ea. Unul dintre acestia a fost chiar Imam Ibn Hager, renumitul invatat in stiinta hadisurilor, care a scris Feth-ul Bari, cea mai buna culegere de comentarii la hadisurile relatate de Imamul Bukhari.
Aceasta femeie, Umm Isa, era cunoscuta si pentru rabdarea si intelepciunea sa aparte. Multi copii din familia lui Ibn Kathir erau dati spre crestere dumneaei, aceasta manifestand o afectiune aparte pentru copii si un har pentru reusita in cresterea si educatia lor. Unii dintre acesti copii au ajuns la randul lor mari invatati ai vremurilor lor care au dat alte generatii de invatati. Un exemplu in acest sens este chiar Şemsu-d Din al-Sakhawi. Toate acestea ne fac sa înţelegem mai bine atmosfera aleasă în care a crescut şi a trăit Ibn Kathir, întreaga sa familie fiind dedicată Islamului si aprofundarii stiinţelor islamice.
Ibn Kathir s-a căsătorit cu o fată numită Zeineb, fiica profesorului său Gemaleddin Al-Muzzi. Ei au avut mai multi copii, unii dintre ei ajungand mai tarziu mari invatati ai vremurilor lor.
La varsta de 10 ani Ibn Kesir memorase întregul Coran. Mai târziu el s-a aplecat asupra studiului hadisului, a cărţii Imamului Malik - Muwatta si a altor mari lucrări.
Ibn Kathir a primit lectii de la renumiti invatati ai vremii precum Ibn Teymiyya, Al-Mizzi, Ibn Al Firkah,‘Isa bin Al-Mutim, Ahmed bin Abi-Talib, Ibn Al-Hajjar, Baha Ad-Din Al-Qasim bin Muzaffar bin ‘Asakir, Ibn Ash-Shirazi, Ishaq bin Yahya Al-Ammuddi, Zahriyyah Shaykh si Muhammad bin Zarrad.
Ibn Kesir şi-a trăit întreaga viaţă sub dinastia mamelucă Al-Bahriyah care a stăpânit Egiptul şi Siria între 648 - 784 hijri. Damascul, locul în care el a trăi aproape toată viaţa lui, a avut parte de vremuri bune mai ales cand s-a aflat sub conducerea Prinţului Tinkiz (712 - 740), un conducator drept, dedicat, care acţiona mereu cu frică de Allah.
Ibn Kathir nu a jucat un rol politic precum profesorul sau, Ibn Teymiyyeh. El era chemat pentru a fi consultat in legatura cu aspecte ale vietii publice. Ibn Kathir a fost un invatat curajos care a vorbit deschis in fata nedreptatii sau atunci cand a simtit ca este facuta o nedreptate. Odata, fusese dat un decret al sultanului prin care se poruncea confiscarea proprietatilor cetatenilor crestini. El a fost cel care s-a opus acestui decret, care l-a combatut argumentand ca astfel de practica este neislamica. Atitudinea lui a condus la returnarea proprietatilor acelor cetateni crestini. Mai tarziu el a atras atentia spre acei cruciati ciprioti care reprezentau o amenintare.
Ibn Kathir a scris renumitul tefsir al Coranului intitulat Tefsir-ul Qur'an al-Azim care cuprinde in comentariile facute versetelor hadisuri si spuse ale profetului Muhammed , spuse ale companionilor. Tefsirul lui Ibn Kesir este renumit in intreaga lume si tradus in foarte multe limbi.
Ibn Kathir este renumit pentru memoria sa excelenta privind spusele profetului Muhammed si intregului Coran. Ibn Kathir este cunoscut si drept cadiu, mare invatat in istorie, muhaddis (invatat in hadis) si mufessir (comentator al versetelor coranice).
Ibn Kesir s-a considerat a fi un invatat şafiit, una dıntre lucrarile sale fiind intitulata Tabaqaat aş-Şafi'iah.
Ibn Kathir a orbit in ultima parte a vietii sale fiind dedicat studiului intens la Musnedul Imamului Ahmed. Ibn Kesir a murit in anul 774 hijri / februarie 1373 in Damasc.
Lucrari scrise ale lui Ibn Kesir:
- Tefsir ibn Kathir
- Istorisiri ale Coranului
- Inceputul si sfarsitul - Al Bidayah wa-n Nihayah sau Taarikh ibn Kathir
- Al-Sirah Al-Nabawiyya (Ibn Kathir) - enciclopedie de istorie - 16 volume
- al-Baa'is al-Hadis
- Tabaqaat aş-Şafi'iyah
- Talkhis al-Istighatha
- Semnele Zilei de Apoi
- Pacatele si pedepsele lor
- Istorisiri despre profeti
Unele dintre lucrarile sale nu au fost inca publicate. Una dintre ele este cea intitulata Jami' Al-Masaniid wa-l Sunen, o colectie enciclopedica de hadisuri, aranjata in functie de numele companionilor care le-au relatat. Aceasta lucrare este în 8 volume. O alta lucrare nepublicata a lui Ibn Kathir, de aceeasi marime este consacrata relatatorilor de hadisuri, o alta este dedicata biografiilor invatatilor şafiiţi... aceste carti se afla in forma lor originala, sub forma de manuscrise in unele biblioteci ale lumii. Ele asteapta sa vada lumina tiparului, fiind considerate de o importanta aparte. Alte carti ale lui Ibn Kathir care nu au fost publicate, s-au pierdut.
Allah sa fie multumit de el, de toate eforturile sale!
_______________________
In limba romana exista traducerea cartii Istorisiri despre profeti, publicata de Liga Islamica si Culturala din Romania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu