vineri, 4 februarie 2011

Ziua de vineri








Al-Jumu’ah, o zi de adorare




“O, voi cei care credeti! Cind se cheama la Rugaciune [As-Salat], in ziua de vineri, grabiti-va la pomenirea lui Allah si lasati negotul! Aceasta este mai bine pentru voi, daca [voiti sa] stiti". (Quran, traducerea sensurilor 62:9)

“Iar aceluia care este cu frica de Allah, ii va da El o iesire [buna]” (Quran, traducerea sensurilor 65:2)

A fost relatat de la Abu Hurairah ca Profetul (pacea si binecuvintarea lui Allah asupra sa) a spus: “Daca ii spui celui de linga tine atunci cind imam-ul tine predica vinerea ‘Taci si asculta’, te-ai implicat in vorbire desarta” (Bukhari).

Muslim a relatat in al sau Sahih de la Abu Hurairah si Ibn Umar (Allah sa fie multumit de amindoi) ca l-au auzit pe Profet (pacea si binecuvintarea lui Allah asupra sa) spunind de la minbar: “Oamenii ar trebui sa inceteze a neglija Jumu’ah, sau Allah cu siguranta le va inchide inimile si vor fi cu siguranta printre ghafileen”.

Sint mai multe hadith-uri care vorbesc despre calitatea acestei zile, printre care:

A mai fost relatat (de Bukhari) ca Mesagerul lui Allah (pacea si binecuvintarea lui Allah asupra sa) a spus: “Cea mai buna zi in care rasare soarele este vinerea. In aceasta zi a fost creat Adam, in aceasta zi el a intrat in Paradis si in aceasta zi a fost izgonit de acolo”.

A fost relatat ca Taariq ibn Shihaab a spus: “Un evreu i-a spus lui Umar: ‘O lider al credinciosilor, daca aceasta ayah – “In ziua aceasta, am desavirsit religia voastra si am implinit harul meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi!” (al-Maa’idah 3:5) – ne-ar fi fost revelata noua, am fi facut acea zi Eid’. Umar i-a raspuns: ‘Stiu in ce zi a fost revelata aceasta ayah; a fost revelata in ziua de Arafah, care a fost intr-o vineri’” (Bukhari).

A fost relatat ca Abu Hurairah a spus: Mesagerul lui Allah (pacea si binecuvintarea lui Allah asupra sa) a spus: „Cind vine vinerea, la fiecare usa a moscheii sint ingeri care scriu pe primii veniti la moschee. Apoi cind imam-ul se aseaza, ei isi inchid cartile si vin sa asculte cuvintarea. Cel care vine devreme (la rugaciunea de vineri) este ca si cum ar fi sacrificat o camila, apoi cei care-l urmeaza sint ca unul ce a sacrificat o vaca, apoi unul care a sacrificat un berbec, apoi o gaina, apoi ca unul care a oferit un ou” (Bukhari).

A fost relatat intr-un hadith ca Profetul (pacea si binecuvintarea lui Allah asupra sa) a spus: “Cel care ii spune sotiei sale sa faca ghusl si face ghusl el insusi vinerea si iese din casa devreme, mergind pe jos si nu calare, si se apropie de imam si asculta [cuvintarea] fara sa intrerupa, va avea pentru fiecare pas pe care il face o rasplata egala cu postirea si rugaciunea de noapte timp de un an” (Tirmidhi).

A fost relatat de la Abu Hurairah ca Mesagerul lui Allah (pacea si binecuvintarea lui Allah asupra sa) a amintit ziua de vineri si a spus: “In aceasta zi este o ora (un interval de timp) cind orice rob musulman se roaga si ii cere ceva lui Allah, Allah ii va indeplini cererea” (Bukhari).




*sursa: areweprepared.ca










Niciun comentariu: