Joi, 15 noiembrie 2012, coincide cu prima zi a lunii Muharram, ceea ce inseamna inceputul unui nou an calendaristic islamic – 1434.
In anul 622 Profetul Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) a emigrat din Mecca in Medina la porunca lui Allah Preainaltul. Acest moment a semnificat inceperea calendarului islamic, anul hijri (de la Hijrah care inseamna emigrare).
Fie ca Allah sa daruiasca musulmanilor de pretutindeni un an nou binecuvantat care sa ii uneasca, pace si lumina in casele si sufletele lor!
Cu adevarat, luna sacra Muharram este o luna binecuvantata si importanta. Este prima luna a calendarului hijri si este una dintre cele patru luni despre care Allah spune:
Numarul
lunilor la Allah este de douasprezece luni, în Cartea lui Allah, din
ziua când El a facut cerurile si pamântul. Patru dintre ele sunt sfinte.
Aceasta este religia cea dreapta. Si nu savârsiti în timpul lor
nedreptate împotriva sufletelor voastre! Si luptati uniti împotriva
politeistilor, întocmai cum lupta ei împotriva voastra! Si sa stiti ca
Allah este cu cei care au frica [de El]! (At-Tawbah 9:36)
Muharram este numit astfel pentru ca este o luna sfanta (muharram) si
tocmai pentru a-i confirma sacralitatea. Allah Preainaltul spune: Si nu savârsiti în timpul lor nedreptate împotriva sufletelor voastre!,
ceea ce inseamna sa avem grija sa nu pacatuim in aceste luni sfinte,
pentru ca pacatul in aceste luni cantareste mai greu decat in alte luni.
Qatada a spus in legatura cu aceasta propozitie Si nu savârsiti în timpul lor nedreptate împotriva sufletelor voastre!
ca greseala facuta in aceste luni este mai serioasa si mai plina de
pacat decat cea facuta intr-o alta perioada a anului. Greseala este o
problema serioasa in sine, insa Allah ii da mai mare greutate in aceasta
perioada. Allah a ales de fiecare data dintre cele create de EL. El a
ales dintre ingeri trimisii si dintre oameni a ales trimisii. Dintre
vorbe a ales pomenirea Lui (zikr, dhikr). Dintre cele de pe pamant El a
ales moscheile, geamiile; dintre luni a ales Ramadanul si lunile sfinte;
dintre zile a ales ziua de vineri; dintre nopti a ales Noaptea de
al-Qadr (Laylat-ul Qadr), asa ca venerati ceea ce Allah ne-a spus sa
veneram. (Extras din Tefsirul lui Ibn Katheer, Fie ca Allah sa fie
multumit de munca sa!)Dr. Muzammil H. Siddiqi a spus in legatura cu acest subiect:
In luna Muharram ne amintim de emigrarea Profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!) de la Mecca la Medina. In aceasta intamplare sunt foarte multe lectii care sa ne ajute sa intelegem semnificatiile principale ale calendarului hijrah. E bine de amintit ca momentul emigrarii a fost de o importanta capitala pentru evolutia islamului.
De asemenea este din traditia Profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) sa postim in a noua si a zecea zi a lunii Muharram. Profetul obisnuia sa posteasca in a zecea zi a acestei luni, zi numita “Aşura”. Cand Profetul a venit in Medina a observat ca si evreii mediniti posteau in aceasta zi in amintirea profetului Moise (Pacea fie asupra lui!). Profetului i-a placut aceasta traditie si le-a spus evreilor “Noi suntem mai aproape de Moise decat sunteti voi.” Asa ca a postit si i-a indemnat si pe companionii sai sa posteasca. Dupa ceva timp, inainte de sfarsitul vietii sale, Profetul i-a indemnat pe musulmani sa adauge si ziua a noua la postul lor. Astfel, ne este recomandat sa postim in a noua si a zecea zi a lunii Muharram.
De asemenea trebuie amintit si sacrificiul lui Husayn si a familiei lui (Fie ca Allah sa fie multumit de ei toti!). Sacrificiul lor a fost adevaratul Jihad pentru cauza lui Allah, pentru dreptate si adevar. Putem sa luam lectii de curaj, rabdare si perseverenta din episodul de la Karbala (anul 61 dupa Hijrah / 680 d. Ch.)
Şeikhul Sayyid Saabiq a mentionat in cartea sa “Fiqh-us Sunnah”:
Abu Hurayrah a relatat: “L-am intrebat pe Trimisul lui Allah: Care dintre rugaciuni este cea mai buna dupa rugaciunile obligatorii? El a raspuns: Rugaciunea din toiul noptii. Am intrebat: Care post este cel mai bun dupa postul din Ramadan?El a spus: Luna lui Allah pe care voi o numiti Muharram.” (Ahmad, Muslim, si Abu Dawud).
Mu`awiyyah ibn Abi Sufyan a relatat ca l-a auzit pe Trimisul lui Allah spunand: “In ceea ce priveste ziua Aşurah – nu este obligatoriu pentru voi sa postiti precum fac eu. Oricine doreste poate posti si care dintre voi nu doreste nu este obligat sa o faca.” (Al-Bukhari si Muslim).
Postul in aceste zile a fost categorisit de savanti pe trei nivele:
1. postul de trei zile: ziua a noua, a zecea, a unsprezecea a lunii Muharram;
2. postul in ziua a noua si a zecea a lunii Muharram;
3. postul doar in ziua a zecea a lunii Muharram.