miercuri, 2 iunie 2010

Islamul - Muhammed Al-Ghazali

Islamul este religia firii

Islamul s-a numit pe sine o "religie fireasca", care este lipsita de toate aceste impuritati:
"Ridica-ti fata ta spre Religia cea adevarata! Aceasta [religie] este firea [creata de] Allah, dupa care El i-a creat pe oameni. Nu exista schimbare in creatia lui Allah. Aceasta este Religia cea dreapta, dar cei mai multi oameni nu stiu." - Surat Ar-Rum:30
Functia ochiului este de a vedea, pana cand apare o tulburare in el. Urechea aude sunetul pana devine surda. Functia firii este de a urma calea corecta, si de a alerga spre ea cu aceeasi vioiciune cu care apa se scurge de pe o inaltime, atat timp cat nu este coplesita de stricaciune si josnicie, care s-ar putea sa-i ia fraiele in mana si sa o intoarca de la calea dreptatii si a binecuvantarilor.

Lucrurile care tulbura, care corup firea sunt uneori rezultatul ultimelor secole sau alteori reprezinta creatia anturajului josnic, a obisnuintelor si a obiceiurilor, sau ambele sunt responsabile pentru perturbari. Aceste lucruri reprezinta un pericol foarte mare pentru natura omului. Ele cauzeaza o diversitate de maladii in ea. Adevaratul gihad al unui reformator este de a lupta impotriva acestor inhibitii si obiceiuri si de a le slabi puterea. El incearca sa-si elibereze firea de aceste pericole pentru ca puritatea sa originala sa poata fi recastigata si sa fie capabila sa-si indeplineasca adevarata sa responsabilitate. Islamul a dat o clarificare deplina a acestei metode.

Dupa ce a explicat religia fireasca in versetul citat mai sus, Sfantul Quran spune imediat mai departe:
"Intoarceti-va la El caindu-va! Fiti cu frica de El si impliniti Rugaciunea [As-Salat] si nu fiti dintre politeisti,
Dintre cei care au divizat religia lor si au devenit secte, fiecare ceata bucurandu-se pentru ceea ce are ea!" - Surat Ar-Rum:31,32
A incuraja credinta in locul necredintei, dreptatea in locul rautatii, a adopta metoda fricii de Dumnezeu, in locul gandurilor tulburi cu privire la Allah, unitatea in gandire si actiune a oamenilor drepti - acestea sunt manifestarile care arata ca omul a ramas la natura sa integra. Acest lucru a fost clarificat in urmatorul verset din Quran:
"Noi l-am creat pe om cu cea mai frumoasa infatisare,
Apoi il intoarcem pe el in locul cel mai de jos,
Fara de aceia care cred si implinesc fapte bune, caci ei vor avea parte de rasplata neintrerupta." - Surat At-Tin: 4-6
Care este cel mai bun tipar sau model pentru om? Intelegerea Adevarului si adoptarea acestuia, indeplinirea cerintelor lui si intrunirea revendicarilor sale. Aceasta se numeste atasament fata de virtuozitate si decenta iar consideratia pentru aceste doua calitati in viata individuala a omului si in viata sa in colectivitate reprezinta adevarata realizare. Iar incercarile de a le face active in toate aspectele vietii este adevaratul tipar si model.

Dar exista un numar foarte mare de oameni care nu ajung la acest nivel inalt. Ei raman atasati doar de viata de pe acest pamant. Ei isi urmeaza propriile dorinte, aratand neascultare fata de poruncile lui Allah. Ei cad astfel la cel mai de jos nivel, pe care Qur'an-ul il numeste "Esfele saafiliyn" (cel mai de jos dintre cei de jos), nivel la care Allah i-a aruncat pe astfel de oameni.
A-i arunca pe oamenii cu o astfel de fire la cel mai de jos nivel este potrivit legii divine, o chestiune de calauzire sau de ratacire. Iar aceste legi sunt drepte si se bazeaza pe dreptate. Sfantul Qur'an le mentioneaza astfel:
"Allah nu duce in ratacire un neam, dupa ce l-a calauzit, pana ce nu-i arata limpede, de ce trebuie sa-i fie frica. Allah este peste toate stiutor!" -Surat At-Tawba: 115

Niciun comentariu: