duminică, 15 noiembrie 2009

Sfatul unei mame pentru fiica sa inainte de casatorie

Abd al-Malik a spus: 'Awf ibn Muhallim al-Shaybani, unul dintre cei mai respectati lideri ai nobilitatii arabe in timpul jahiliyyah (timpul ignorantei, sau perioada dinaintea Islamului), si-a casatorit fiica Umm Iyas cu Al-Harith ibn 'Amr al-Kindi.
Dupa ce mireasa a fost pregatita sa fie condusa sotului sau, mama ei Umamah a tinut sa-i dea citeva sfaturi si i-a zis:



Fata mea, daca aceste sfaturi ar fi considerate inutile pe baza bunelor maniere si a nobilei origini familiale, atunci tie ti-ar fi cel mai inutile, pentru ca tu ai aceste calitati; dar vor fi aducere-aminte pentru cei ce uita si ajutor pentru cei intelepti.
Fata mea, daca o femeie ar fi capabila sa se descurce fara un sot, bazindu-se pe averea si pozitia tatalui ei, atunci tu dintre toti oamenii ai fi cel mai in stare sa te descurci fara un sot; insa femeia a fost creata pentru barbat, la fel cum barbatul a fost creat pentru femeie.
Fata mea, curind vei pleca din casa in care ai crescut, unde ai invatat sa mergi, si te vei indrepta spre un loc pe care nu-l cunosti, spre un companion care-ti este strain. Casatorindu-se cu tine, el ti-a devenit stapin, asa ca fii slujitoarea lui, pentru ca el sa-ti devina slujitor.
Ia de la mine zece calitati, care sa-ti fie ajutor si aducere-aminte.
Prima si a doua sint: fii multumita in compania lui, asculta-l si supune-te lui, pentru ca multumirea aduce liniste interioara, iar ascultarea sotului este pe placul lui Allah.
A treia si a patra sint: asigura-te ca mirosi bine si arati bine; el nu ar trebui sa vada nimic urit in tine si nu ar trebui sa simta decit miros placut la tine. Kahl este cea mai buna metoda de infrumusetare, iar apa este mai buna decit cel mai scump parfum.
A cincea si a sasea sint: pregateste-i mincarea la timp si pastreaza linistea cind doarme, pentru ca foamea este ca o flacara furioasa, iar tulburarea somnului il va minia.
A saptea si a opta sint: ai grija de servitori (sau angajati) si copii si de averea lui, pentru ca daca ai grija de averea lui ii arati ca il apreciezi, iar grija pentru copii si slujitori este dovada de buna organizare.
A noua si a zecea sint: niciodata sa nu-i dezvalui secretele si intotdeauna sa-i dai ascultare, pentru ca de ii vei dezvalui secretele vei sta cu teama ca te va putea si el trada, iar daca nu-l vei asculta inima lui va fi plina de ura pentru tine.
Ai grija, fata mea, sa nu arati bucurie in fata lui atunci cind e suparat si sa nu te arati trista atunci cind el e vesel, pentru ca primul caz arata lipsa de judecata, iar al doilea ii va produce tristete.
Onoareaza-l si respecta-l cit mai mult posibil si fii de acord cu el cit de mult poti, astfel incit el sa se bucure de prezenta si conversatia ta.
Sa stii, fata mea, ca nu vei obtine ce-ti doresti pina cind nu vei pune placerea lui inaintea propriei placeri, si dorintele lui inaintea dorintelor tale, in ceea ce-ti place sau nu.
Fie ca Allah sa aleaga ce este mai bine pentru tine si sa te protejeze.

Niciun comentariu: